Sædefødel vs. kejsersnit

Fra traileren Heads Up
Fra traileren Heads Up

Har du prøvet alt og vender din baby stadig med numsen nedad?

 

Så er der altså kun to muligheder tilbage enten at føde baby med numsen først (sædefødsel) eller et kejsersnit. Det er desværre sådan, at de fleste føler, at denne beslutning er truffet for dem, fordi baby i UK = kejsersnit. Men det er altså ikke sådan, det forholder sig, der er nogle ting, som du bør vide, inden du afskriver at føde vaginalt.

Jeg håber, at du vil læse dette igennem, og tænke det hele godt igennem, inden du tager det svære valg mellem sædefødsel og kejsersnit.
http://www.youtube.com/v/YPvx-FpmMQo?color2=FBE9EC&version=3

Lægernes agenda og kommunikation

Selvom videoen øverst er amerikansk, så er der faktisk mange lighedspunkter med, hvordan tingene foregår herhjemme. Det er lidt forskelligt fra sygehus til sygehus, hvordan holdningen er til sædefødsler, men de fleste steder er det desværre sådan, at de ser en sædefødsel som en risikofødsel, og det betyder, at der skal stå mere mandskab til rådighed på stuen. Dette er sværere for sygehusets personale logistisk at planlægge og lave vagtplaner ud fra end ved et planlagt kejsersnit. Denne agenda har lægerne i deres tanker, når de anbefaler dig et kejsersnit.

Når lægerne taler om risikoer, så sæt dig selv ind i, hvor store procentmæssigt, disse risikoer er. Er der tale om en risiko under 1%, så sker dette mindre end 1 gang ud af 100 tilfælde. Lægerne skal informere dig om risikoer – og det er en god ting – men der sker intet ved, at du selv søger viden, sætter dig ind i proceduren og vælger, om det er en risiko, du vil løbe.

Når lægen kommer for at lægge en epidoral blokade, så vil du også blive informeret om risikoerne herved. Her siger de fleste fødende ‘ja tak’ undren at tænke det mindste over risiko.

Der sker noget med os, når vi taler med læger i deres hvide kittler på hospitalet. De er autoriteter, og vi kommer rigtig nemt til at tage deres ord for lov. Jeg vil opfordre til at huske, at læger også er mennesker. Når de taler, så taler de både ud fra risikoer – men også sygehusets erfaringer, travlhed og planlægning.

Husk at det er dit valg. Føler du, at det går for hurtig eller at lægen er ved at trække en beslutning ned over dit hoved, så sig, at du lige skal hjem og tænke over det, inden du svarer!

Restore the choice - Husk du har et valg!
Restore the choice – Husk du har et valg!

Tal med en jordemoder

Jordemødre har erfaring med fødsler og de har erfaring med mødre. Har du haft en snak med en læge, så tag efterfølgende en snak om samme emne med en jordemor. Her vil du helt sikkert få nogle andre perspektiver, som måske også kan hjælpe dig med at træffe de beslutninger, som er rigtige for dig.

Husk, at du har ret til at skifte Jordemoder, hvis du ikke taler så godt, men den jordemoder, du har fået. Plus hvis du kender en jordemoder fra tidligere, så kan du vælge hende som jordemoder igen, allerede ved det lægebesøg, hvor lægen opretter vandrejournalen.

 

Forskelle og risikoer

Ja, der er nogle andre risikoer ved en sædefødsel, og ja, der er nogle ting, som gør en sædefødel anderledes end en almindelig fødsel. Disse skal du selvfølgelig også kende til, inden du træffer din beslutning.

 

Ingen medicinsk igangsættelse

Går du over termin, så er der ikke noget, der hedder igangsættelse, når baby vender med numsen nedad. En sædefødsel  skal foregå naturligt, og enhver form for indblanding højner risikoerne for komplikationer.

Så går du over termin, vil du ikke blive tilbudt en tid til igangsættelse, som ved en almindelig fødsel, men i stedet aftales en dato for et planlagt kejsersnit max 14 dage over termin.

Er du gået over termin og er utålmodig, så må du gerne få hindeløsning, akupunktur og zoneterapi for at modne og igangsætte. På nogle sygehuse tilbyder jordemødrene faktisk akupunktur – så husk at spørge efter det. Ellers kan det købes privat.

 

Læg dig ned, hvis vandet går

Går din fødsel i gang ved vandafgang, og du ved, at din baby vender med numsen nedad, så skal du omgående ligge dig faldt ned på ryggen og ringe 112.

Dette lyder måske voldsomt, men det skyldes, at der er en lille risiko for, at navlesnoren kan komme i klemme, når vandet går, og baby dermed ikke får den ilt, som den har brug for. Ligger du dig ned, vil trykket på navlesnoren ikke være så hårdt og ilt vil kunne passere. Du vil blive hentet i ambulance, transporteret liggende til hospitalet og blive undersøgt.

Husk, at der kun er en lille risiko for, at dette sker. Jeg har en veninde, der prøvede dette. Og da hun kom til sygehuset, var navlesnoren ikke i klemme, og hendes baby havde det strålende inde i maven.

 

Ingen medicinsk smertelindring under fødslen

Al medicinsk indgriben højner risikoerne for komplikationer, så en sædefødsel skal forløbe 100 % naturligt.

Det vil sige, at du ikke kan få ve-drop, epidoral blokade, pudendusblokade og så videre. Ikke medicinsk smertelindring som bistik, lattergas, ilt, akupunktur med videre, må du gerne få undervejs.

Grundig viden om fødslens faser og fødselsforberedelse, hvor du lærer at kontrollerer din vejrtrækning som smertelindring, er nærmest et must. Jeg kan anbefale fødselsforberedelse hos MamaProfylax.

 

Risiko for at sadle om til kejsersnit undervejs

Har du truffet valget om at føde ved sædefødsel, så er der stadig ca. 50% chance for, at fødslen alligevel ender i et kejsersnit.

Som tidligere nævnt, så skal en sædefødsel foregå 100% naturligt. Det betyder også, at der skal være en naturlig progression i fødslens forløb, så hvis det fx går i stå eller for langsomt, så sadles der om til et kejsersnit.

Chancerne er forskellige fra person til person, og det spiller også ind, som det er første barn. Men der er jo også 50% chance for en rigtig fint vaginal fødsel.

 

Hovedet kan sidde fast på vej ud

Det lyder ikke rart, og det er det bestemt heller ikke. Ved en sædefødsel, så er der en lille risiko for, at kroppen fødes, men hovedet ikke følger efter. Dette er farligt, da navlesnoren går fra babys navle (udenfor maven) og ind til moderkagen (inde i maven) – og bliver klemt i udgangen, dermed kan der ikke komme ilt til baby hjerne. Denne situation må derfor ikke varer alt for længe.

Først vil lægerne prøve at få babys hoved ud med en tang, der er designet til formålet. Dette gøres som udgangspunkt uden bedøvelse, og vil i de fleste tilfælde få baby hurtigt og sikkert ud. Lykkes det ikke, vil lægerne lægge kirurgiske snit for at åbne bækkenet yderligere (under bedøvelse), så hovedet kan komme ud. Du kan se en undervisningsvideo af tang og procedure her (Sædefødsel fra lægens perspektiv)

Igen skal det understreges, at det er en LILLE risiko, det er under 1%. Det er altså en risiko, der er på samme størrelse, som risikoen for komplikationer ved et kejsersnit.

 

Baby må ikke veje over 4.000g

Hvis baby scannes eller vurderes til 4.000g eller derover, så anbefaler læger og jordemødre ikke en sædefødsel. Dette skyldes, at risikoen for at hovedet sidder fast på vej ud forstørres.

 

Det svære valg

Når alt dette så er sagt, så valgte jeg jo selv at prøve kræfter med en sædefødsel. Jeg skulle faktisk kæmpe for at få lov til at prøve at føde en sædefødsel (læs fødselsberetning her).

Efter jeg havde sat mig grundigt ind i emnet – både risikoer og muligheder – og for mig vejede ønsket om at føde vaginalt højere end risikoerne. Samtidig tror jeg på kroppen og den naturlige fødsel. Så det passede mig fint, at alt skulle foregå naturligt. Min mormor har født 4 børn ved hjemmefødsler – heraf 2 med numsen først, det er ikke ret mange år siden, at børn blev født som de lå.

Desuden havde jeg en fantastisk jordemoder, som jeg havde mange og lange snakke med. Hun bakkede mig op hele vejen, hjalp mig med at finde litteratur, fagpersoner samt råd til kommunikation med læger. Hun var helt sikkert med til at give mig modet til at turde.

Nu ville skæbnen ikke, at jeg skulle opleve en sædefødsel. Så jeg kan desværre ikke fortælle, om det levede op til forventningerne. Men jeg har været i kontakt med flere skønne kvinder, og et par stykker af dem, har været så skønne at lade mig dele deres sæde-fødselsberetninger.

Inden du vælger

Inden du beslutter dig, så vil jeg opfordre dig til at smutte en tur forbi youtube. Jeg har linket til 3 rigtig fine sædefødsler, jeg synes, at de viser, at sædefødsel kan være fine, smukke, stille og rolige fødsler – slet ikke så farlige, som de er blevet gjort til i den danske kultur.

Desuden vil jeg anbefale at tage et kig på siden spinning babies – og kig en dag, hvor du har god tid. Det er virkelig en kæmpe og veldokumenteret database. 

Og jeg står altid til rådighed for spørgsmål her