Vendingsforsøg – Fødeklinik Maia

Skærmbillede 2015-07-02 kl. 11.37.00Fødeklinik Maia er et skønt lille sted på Østerbro, drevet af 2 skønne jordemødre Dorthe og Marta, de giver rebozo massage til gravide.

 

Rebozo

Rebozo er et langt tørklæde (en fastvikle kan faktisk bruges til formålet), der bruges til at “ryste” den gravide frem og tilbage forskellige steder på kroppen, og det er denne “rysten”, der masserer og afslapper. Rebozo stammer fra indianske jordemødre i mexico, og det er Dorte og (især) Marta, der har bragt teknikken til Danmark. Marta underviser også i rebozo på danske hospitaler og på jordemoderuddannelsen.

Jeg stødte selv på Rebozo første gang i forbindelse med min første graviditet, hvor jeg sammen med min kæreste gik til Mama Profylax fødselsforberedelse. Som en del af undervisningen lærte min kæreste at give min rebozo – både som afslapning, modning til fødsel og for at få baby til at dreje sig korrekt ned i fødselskanalen. Især i den aller sidste del af graviditeten var jeg meget glad, når jeg kunne lokke min kæreste til at give mig rebozo.

Derfor var jeg allerede på forhånd begejstret, da jeg fandt ud af, at rebozo også kunne bruges til at vende en baby i UK.

 

Vendingsforsøg med rebozo

Da mit første vendingsforsøg på hospitalet var mislykkes skyndte jeg mig at henvende mig til Fødeklinik Maia, og jeg var utrolig heldig at få en hurtigt tid pga. et afbud. Jeg havde min kæreste med, og da vi kom til de lækre lokaler på Østerbro, blev vi mødt af Dorthe.

Vi satte os ned og tog en lang snak om mig, min graviditet, min første fødsel og om babyer i underkropsstilling. Dorthe fortalte en hel masse om sædefødsler, viste smukke billeder af babyer, der bliver født med numsen først og at babyer jo i tidligere tider altid er blevet født med numsen først, hvis de lå sådan. Jeg havde fortalt hende, at mit ønske om at føde vaginalt var stort, så jeg blev rigtig positiv over at høre, så meget positivt om sædefødsler. Vi lavede også en handle plan for, hvad jeg selv kunne gøre videre, hvis vendingsforsøget skulle være forgæves.

Herefter var det ud op gulvet. Jeg blev tilbudt en lille pille, der skulle få min livmoder til at slappe af (udelukkende af urter) – jeg sagde “ja tak”. Jeg blev lagt på måtter og puder på ryggen, og Dorte begyndte at massere mig med rebozo tørklædet. Det var rigtig behageligt, hele kroppen fik en tur og jeg slappede hurtigt af. Dorte var grundig og lade tydeligt kræfter i.

Da hun satte fokus på at vende min baby, skulle jeg vende på forskellige måder, mens hun rystede min mave og mit bækken med rebozo tørklædet. Nogle af stillinger så avancerede, at min kæreste måtte hjælpe med at holde både ben og balance. Dorte fortalte, at det skulle give plads i livmoderen og baby lyst til at vende sig.

Nu skulle jeg igen ligge på ryggen, men med numsen hævet på puder, jeg fik massageolie på hænderne og skulle nu selv massere min mave og på den måde guide min baby i den retning, som jeg (vejledt af Dorte) ønskede, at baby skulle vende sig. Mens jeg masserede kunne jeg mærke, hvordan baby samarbejdede og fulgte mine bevægelser. Sådan fortsatte jeg et stykke tid, hele tiden guidet og vejledt af Dorte og min baby endte faktisk med næsten at have hovedet helt nede mod bækkenet – det var helt fantastisk!

Men desværre skete der det, at han vendte sig tilbage med numsen nederst med det samme mine hænder slap maven – øv!

Tanker efterfølgende

Er jeg træt af, at forsøger ikke lykkes? – Ja, helt sikkert!

Har jeg fortrudt, at jeg prøvede vendingsforsøg med rebozo? – Nej absolut ikke!

 

Mit vendingsforsøg hos Fødeklinik Maia er det tætteste, jeg gennem hele graviditeten, var på at få vendt min baby. Samtidig mærkede jeg et stærkt samarbejde med mit ufødte barn under forsøger – vi var i kontakt, symbiose og vi arbejdede sammen. Det var skønt at opleve, og jeg er meget taknemmelig, selv om det ikke lykkes at få vendt min baby.

Desuden fik jeg en hel masse ny viden om sædefødsler, og jeg blev bedre rustet i forhold til, hvad mine muligheder var for at få lov at føde vaginalt, selvom baby lå i UK.