Vendingsforsøg – Moxa

Gennem min søgning på måder at få vendt min baby i maven, fandt jeg også frem til begrebet ‘moxa’. Det er en mild og nænsom form for vendingsforsøg, hvor det er baby selv, der skal få lyst til at vende sig.

 

Amoxa

Klinik Amoxa

Jeg var en tur forbi Helle Ella, der har klinik Amoxa på Christianshavn. Hun er jordemoder og akupunktør, og hun laver blandt andet vendingsforsøg med moxa. Det går i al sin enkelhed ud på, at hun giver en instruktion i, hvordan moxa anvendes, også bliver din partner instrueret i, hvordan han skal fortsætte brugen hjemmefra – da det skal fortsættes i fem dage.

 

Hvad er moxa?

Moxa er tørrede blade fra gråbynke, stramt rullet i form som cigarer. Det er oprindeligt kinesisk vintermedicin og kan købes i forbindelse med kinesisk medicin og hos nogle akupunktører. Deres virkning er at varmen fra røgelsen flytter de indre energier på samme som akupunkturnåle. Akupunkturpunktet på lilletåen hedder BL 67, og virkningen er øget fosteraktivitet og derned opfordre og tilskynde babyen i maven til selv at vende sig i den korrekte position med hovedet nedad. Alt efter hvor man læser, så er succesraten 50-70 %.

 

Mit vendingsforsøg med moxa

Moxa er helt klart den mest alternative metode til at vende en baby i UK, jeg er stødt på. Men jeg var opsat på at få lov til at føde mit barn vaginalt ved en naturlig fødsel, så jeg var parat til at prøve ALT for at få vendt min baby. Jeg var i uge 35, da jeg tog kontakt til Klinik Amoxa, og jeg fik at vide allerede ved tidsbestillingen, at det var en god ide at have min partner med, da han skulle hjælpe med behandlingen. Da vi ankon, blev vi budt velkommen i den lille hyggelige klinik, og Helle Ella startede med at fortælle os, at vi skulle være forberedt på, at moxa lugter en del.

Moxa-behandling hjemme i køkkenet

Jeg blev sat i en stor lækker lænestol, og Helle Ella fandt to store røgelsespinde frem (på størrelse med cigarer). Hun fortalte, at det er røgen fra røgelsespindende, der er behandlingen. Røgelsespindende skal holdes ud for et akupunktur-punkt, der sidder på lilletåen – så en røgelsespind ud for hver lilletå. Tåen skal kunne mærke varmen fra røgelsespinden, men det må ikke brænde. Jeg skulle slappe af og sende positive tanker til min baby – og sådan skulle vi så sidde i ca. 20 minutter.

Herefter blev min kæreste instrueret i, hvordan han gjorde, da behandlingen skal fortsættes morgen og aften i de følgende fem dage. Vi måtte give Helle Ella ret i, at det lugter en hel del, og lugten minder mest af alt om… Ja, Hash!

De følgende fem dage sad min kæreste og jeg i køkkenet for åbne vinduer og lavede moxa-røgelse på mine lilletæer, bortset fra at det lugtede, var det meget hyggeligt og rigtig behageligt.

 

Vendte baby sig så?

I dagene hvor vi lavede moxa, havde jeg den vildeste aktivitet i maven – især om natten. Jeg kunne virkelig mærke, hvordan han vendte, drejede, skubbede og sparkede ekstra meget derinde. Hver morgen mærkede jeg grundigt på min gravide mave for at finde ud af, om han stadig lå med numsen nedad.

En nat havde jeg mærket et stort ‘skvulp’ inde i maven, og næste morgen, hvor jeg mærkede på maven, så havde han faktisk lagt sig i tværleje med hovedet en lille smule nedaf. Og i de dage, hvor vi lavede moxa, de lå han mest i tværleje. Desværre fik han aldrig vendt hovedet helt ned, og da vi stoppede med moxa-behandlingen efter de fem dage, vendte han sig med numsen nederst igen.

 

Vil jeg anbefale moxa til andre?

Ja, det vil jeg helt sikkert.

Jeg mærkede på egen krop, at behandlingen satte min baby aktivitet i maven væsentlig op. Så jeg er sikker på, at behandlingen har sat gang i det. Min baby ville ikke vende sig, men jeg er nu sikker på, at det ikke har noget med behandlingen at gøre.

Og med hensyn til lugten, så er det da super irriterende. Men det kan ret nemt løses med de tidspunkter, man vælger at gå i bad på.