Det første trin i en rygbæring er, at få baby om på ryggen. Det være både overvælde de og angstprovokerede at få baby derom, det er usikkert og anderledes end noget, du har prøvet før.

Jeg vil foreslå, at du tænker således: det er lidt som at lave at lave tumlastik med baby. Der laves jo også kolbotter og flyvkast, som kan virke helt urealistiske første gang. Husk at øve dig først med en dukke, og at have en buddy ved din side de første gange med baby, så skal det nok gå.

Du skal også vide, at når du har baby oppe på ryggen og toprail mellem tænderne, så holder du faktisk baby på plads lige der med den spænding, du skaber i stoffet ved at holde det med tænderne. Og får du brug for at få baby ned fra ryggen igen, så kan du finde min guide lige her.

 

Der findes 3 officielle måder at få baby om på ryggen:

 

Santa toss

Den første hedder Santa toss, hvor du ligger baby på viklen, laver en lille hængekøje omkring baby, som du så bruger til at svinge baby om på ryggen i (se god video her). Denne måde er velegnet små baby, da der er støtte til ryg og nakke hele vejen. Men selve delen, hvor baby svinges om på ryggen, kan være ret grænseoverskridende i starten – især hvis du er nybegynder.

 

Hip scoot

Den anden måde hedder Hip scoot. Her har du baby siddende på hoften med viklen om ryggen, baby glides (scoot) over på ryggen under den ene arm og hoppes forsigtigt op på plads (se god video her). Med denne metode kan du faktisk lave sædet, mens du har baby på hoften – altså i stedet for omme på ryggen. Af denne grund er der mange, der foretrækker hip scoot. Efter min mening, så er denne ikke oplagt til små babyer (4-6 mdr), da baby hoppes op på plads. For nybegynder kan det være svært at finde teknikken, hvor baby føres under armen.

 

Superman toss

Endelig er der Superman toss, hvor viklen sættes som en kappe over babys skuldre, du tager fat i vikle og skuldre, hvorefter baby løftes op på din ryg. Dette er klart den nemmeste og smarteste måde at få baby om på ryggen på, efter min mening. I starten kan det dog være grænseoverskridende på denne måde at svinge sin baby om på ryggen. Men når teknikken er fanget, så er det faktisk super simpelt.

Denne video viser det rigtig godt, plus hun giver nogle rigtig godt tips til at komme igang med rygbæring. 

 

En anden mulighed

Da jeg selv gik i gang projekt rygbæring, var der ikke nogen af disse, der lige faldt i min smag. Baby var 4 mdr og 10 kg, så jeg fandt faktisk min egen metode til at begynde med.

 

  
 

  1. Læg viklen over venstre skulder og løft baby, så han ligger vandret med maven nedad
  2. Før hans ben op til højre skulder
  3. Lad ham forsigtigt glide ned på ryggen, mens du holder ham i armene
  4. Tag han venstre arm over til din venstre skulder
  5. Bred viklen ud over hand ryg fra venstre mod højre og tag begge toprails i munden

Nu er du klar til at lave sæde..
 

Denne metode brugte jeg indtil, jeg var blevet mere tryg ved fornemmelsen af at have ham på ryggen, hvor han skulle ligge og hvordan jeg skulle binde. Der fik jeg mod på Santa toss, og så virkede det pludselig for mig, også har jeg faktisk brugt det siden.