Det 2. trin i rygbæring er at lave et sæde til baby. Et godt sæde sikrer, at baby sidder godt og sikkert i frøstilling – samt at baby ikke kan falde ud/ned.

 

Guideoversigt

  1. Kom igang med rygbæring
  2. Få baby op på ryggen
  3. Lav et sæde
  4. Bind og stram en ryg-binding
  5. Lav en afslutning
  6. Få baby ned fra ryggen

 

At lave et sæde er både den vigtigste og den sværeste del af i at lære rygbæring. Det er her nærmest alle bliver udfordret og føler, at armene vender forkert eller er for korte. I virkeligheden handler det hele om teknik – og øvelse øvelse øvelse.

 

Troubleshooting

Når det så er sagt, så kan sædet også drille selv erfarne babybærerer. Og en fræk baby kan få poppet selv det aller bedste sæde.

Så det er vigtigt at have realistiske forventninger her – det kommer til at tage mange forsøg at lave er sæde, og det kommer til at tage endnu flere forsøg at lave et sæde, du er tilfreds med.

I starten vil jeg derfor anbefale at gå videre med resten af bindingen, selv om du ikke 100% tilfreds med sædet. Der skal bare være stof mellem dig og baby, så skal det nok holde, mens du øver resten af bindingen.

 

Hvad er et godt sæde?

For et godt sæde på ryggen gælder faktisk det samme som et frontbærings sæde (læs mere om ergonomien her). Viklen skal foldes rundt om babys numse, så baby sidder i en lille pose af stof, det er vigtigt at stoffet går fra knæhase til knæhase og helt op i nakken (større børn må dog gerne have armene uden for). Når stoffet sidder korrekt og stramt, så bliver babys hofter og rygsøjle støttet i deres naturlige positioner, og baby kan derfor sidde ubegrænset til i viklen – og må også gerne sove der. Du skal selvfølgelig sørge for, at der er fri luftveje hele tiden.

 

Jeg har lånt dette rigtig fine billede fra hjemmesiden Modern Babywearing, da jeg synes, at det viser rigtig godt, hvordan sædet skal se ud – fra den side, der altid vender ind mod bæreren.

 

Hvordan laves et sæde?

Din start position er med baby på ryggen og viklen bredt ud over babys ryg, og du har viklens toprails mellem tænderne (se få baby op på ryggen).

1. Begge hænder om på ryggen, og bred babys ben ud til hver side

2. Træk ned i stoffet mellem babys ben, så det er helt stramt fra nakken og ned over numsen (se hvordan jeg trækker ned hele vejen fra knæhase til knæhase)

3. Få albuerne fri under stoffet

4. Hold stoffet stram nedad med den ene hånd, mens den anden hånd føres ind mellem dig og baby og få fat i buttomrail ved babys knæhase

5. Før den anden hånd ind mellem dig og baby, og få fat i buttomrail ved babys anden knæhase (sørg for at benene er godt spredte)

6. Fold stoffet rundt om babys numse ved at føre begge hænder opad mod dine egne armhuler (samtidig kan du lave et lille hop med kroppen, der hjælper til at løfte babys numse ud, mens du folder stoffet ind)

7. Gentag træk-op-og-hop bevægelsen et par gange efter behov

8. Når du er tilfreds med sædet, så læg hurtigt en arm under numsen, hvor hånden holder om babys ben

 

OBS: Se videoen flere gange og læg mærke til min arm aller sidst (trin 8), dette kan virkelig være nøglen til, at baby ikke popper dit sæde med det samme. Og hånden bliver her indtil og mens du stammer og binder din rygbinding.

Nu er du klar til at gå videre til næste trin, som er at binde og stramme din rygbinding.