Nybegynder – hvordan kommer jeg igang?

Det første skridt er at beslutte, hvilket bæreredskab, du ønsker at bære dit barn i. Du kan evt. også klikke videre nederst, hvor jeg gennemgår de forskellige bæreredskaber enkeltvis.

Der er et par aldersbegrænsninger at tage højde for:

  • Nyfødt: strækvikle, fastvikle eller bæresele godkendt til nyfødt
  • Rygbæring: fastvikle, mei tai og bæresele – først når baby har fuld hovedkontrol (+ 4 mdr)
  • Større børn: der kan være forskellige str. af mei tai og bæreseler og fastvikler skal have en stærk bæreevne (g/m2)

 

 

Køb af bæreredskab

Der findes en række gode danske forhandlere, jeg vil fremhæve sneglehuset.com, tidsel.dk, slyngevejlederen.dk og abeunger.dk, hvor slynger (m.v) af høj kvalitet kan købes til rimelige penge.

Det er også en mulighed at købe brugt. Her er Slyngeskolens secondhand slynger (facebook gruppe) klart det største danske marked. Der er altid godt gang i salget både til rimelige penge og lækre dyrere slynger. Fastvikler har godt af at blive brugt, og som nybegynder kan det være en fordel af købe en brugt fastvikle, som er ‘gået til’, da den så er nemmere at binde med.

Jeg vil dog ikke anbefale at købe strækvikle brugt, da de er lavet af elastikstof, som kan blive træt/løst i elastikken efter at have været brugt til 1-2 børn.

 

 

Kom godt igang

Når dit første bæreredskab er kommet ind af døren, eller mens du venter på at posten kommer med det, så sæt dig til at kigge youtube-videoer.

Det er en rigtig god måde at få en fornemmelse for, hvordan du får dit barn til at sidde godt i bæreredskabet. HUSK: Altid frøstilling – aldrig vuggestilling!

På youtube kan jeg anbefalde:

  • wrap you in love
  • wrapping Rachel

Begge skønne kvinder, begge uddannede slyngevejledere og de lave super gode instruktionsvideoer.

Ved strækviklen (stretchy wrap) findes der kun én korrekt binding. Er du nybegynder med fastvikle, så vil jeg anbefale at starte med bindingen Front Wrap Cross Carry (FWCC).

Inden du går igang med at binde din baby på maven, så start med at øve dig i at binde en dukke (eller en pude) først, så du på den måde får en fornemmelse af bæreredskabet og af, hvordan hænderne skal vende, mens du binder. Når du har godt styr på at binde dukken, så skidt over til dit barn.

 

 

Bevægelse

En typisk begynderudfordring er at tænke “nu sidder baby i bæreredskabet, så må jeg hellere gå i gang med opvasken!” Og så snart opvaskebørsten er fundet frem, så græder baby.

Dit barn skal lige vænnes til, at det er rart at blive bærer i bæreredskabet, så giv det lidt tid i starten, hvor du ikke skal andet end at nyde at være helt tæt med dit barn (fx hud mod hud samtidig). Din barn kender dine bevægelser fra, da det lå inde i maven, så tænkt over at bevæge dig rundt, da det vil berolige baby. Du kan også gå ud og gå en tur.

Er det en lille baby, så vil der ikke gå ret længe, inden han/hun falder i søvn. Lad endelig baby sove sin lur i bæreredskabet, hvis baby sidder ergonomisk korrekt i frøstilling, så må baby sidde der ubegrænset (gælder for vikler og ergonomiske bæreseler). Det kan dog være, at baby vågner, hvis du sætter dig ned (eller giver dig til at vaske op) – så husk bevægelse og gå rundt i starten.

 

 

Hvornår er et godt tidspunkt

Det er smart at vælge et tidspunkt, hvor barnet et glad og tilpas, når det skal lære bæreredskabet at kende.

Barnet skal altså hverken være sulten, træt eller ked af det de første gange.

I starten kan det godt tage lidt tid at få barnet til at sidde rigtig godt, og det er også helt okay. Men det er klart sjovest for både mor og barn, hvis barnet er i godt humør samtidigt. Det vil også give barnet den bedste oplevelse.

Det behøver heller ikke være lang tid, det er jo også godt at øve, hvordan du får barnet ud af bæreredskabet igen.

 

 

Spørgsmål

Er du nybegynder og har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at stille dem på Facebooksiden “Bær kærligt“, hvor du vil få hurtigt og udførligt svar.

Rigtig god fornøjelse med at bære kærligt…

 

 

Guides til at komme godt i gang

Strækvikle – kom godt igang

Strækvikle - kom godt igang

Ringslynge – kom godt igang

Ringslynge - kom godt igang

Fastvikle – kom godt igang

Fastvikle - kom godt igang

Mei tai – kom godt igang

Mei tai - kom godt igang

Bæresele – kom godt igang

Bæresele - kom godt igang

Rygbæring – kom godt igang

Rygbæring - kom godt igang