Guide til dig, der er nybagt kejserinde

Start godt op med at bære efter et kejsersnit

Har du netop født ved kejsersnit? Og vil du gerne i gang med at bære din nyfødte i slynger? Måske er du lidt nervøs for, hvad din morkrop kan holde til efter operationen og hvordan du får startet sikkert op?

Her vil jeg guide dig igennem en rolig og nænsom opstart på baggrund af min viden som slyngevejleder og som mor med 3 gange kejsersnits ar på maven. Endvidere har kvinderne bag kejserinderne.dk været så venlige at læse min tekst igennem, de er hhv jordemoder og fysioterapeut.
Anita Andersen
Slyngevejelder, doula og kejserinde

Morkroppen efter et kejsersnit

Gennem graviditeten bliver morkroppen gradvist mere og mere belastet af den ekstra vægt og de forandringer, der sker i hendes krop.

Ved et kejsersnit afsluttes graviditetseventyret med en operation, hvor mor er vågen til at opleve det største øjeblik, nemlig livets begyndelse for hendes lille baby.

Nogle kvinder er endt her efter et kompliceret fødselsforløb, mens andre har haft dagen planlagt længe.

Kejsersnit = fødsel

Et kejsersnit kan sagtens være en smuk og fuldstændig lykkelig oplevelse, det er min erfaring, at hospitalspersonalet på operationsstuen gør deres aller bedste for at gøre hvert enkelt kejsersnit til den bedst mulige fødselsdag overhovedet.

Husk at give kroppen ro!

Efter et kejsersnit så er der en række begrænsninger, som mor bør overholde bedst muligt for at hendes krop kan hele bedst muligt. Mor må ikke bære mere end babys vægt i de første 8 uger, dette er ikke noget hospitalspersonalet siger for at være irriterende, der er simpelthen risiko for at både indvendige og udvendige sår kan gå op – og så tager det altså endnu længere tid at for mors krop at hele.

Hvornår er det forsvarligt at starte op med at bære en nyfødt efter et kejsersnit?

Eftersom det er okay at bære sin nyfødte, så snart mor er på benene efter et kejsersnit, så er det faktisk forsvarligt at bære sin nyfødte i slynge (fx strækvikle, fastvikle el. lign.) med det samme.

Min egen erfaring er dog, at det lige tager et par dage at komme på benene efter et kejsersnit. Typisk er mor og baby indlagt ca. 2 døgn efter operationen, og det passer med, at mor er nogenlunde på benene til hjemturen. Efter hjemturen er morkroppen sikkert udmattet igen og den første dag hjemme står nok også på hvile.

Men herefter vil jeg faktisk sige, at det er et rigtig godt tidspunkt at begynder med at bære sin nyfødte, jeg mener altså ca 3-4 dage efter kejsersnittet. Mors krop har nemlig rigtig godt af at komme op og bevæge sig, så der kommer gang i kroppen efter operationen. Og med baby i slynge, så kan mor og baby være hud mod hud, selvom mor er på benene. Det giver også mor en mulighed for fx at smutte en tur i køkkenet og hente en bid mad til sig selv.

Alt med måde naturligvis, selv om det er vidunderligt at bære sin helt nyfødte i slyngen tæt ved sit hjerte. Og selv om mor bærer højt og tæt ved sit eget tyngdepunkt, så er det også vigtigt at mor får hvilet efter operationen. Så det er også vigtigt at huske tid i sengen, hvor kroppen har ro til at hvile. Måske en middagslur – alt efter hvordan baby sover om natten.

Fordele ved at starte tidligt op med at bære sin nyfødte?

Giver trykstimuli

En kejsersnitsbaby har ikke fået samme trykstimuli ud gennem fødekanalen som en vaginaltfødt baby. Dette trykstimuli hjælper babyens nervesystem med at tilpasse sig livet uden for livmoderen. Nogle kejsesnitsbabyer kan derfor være mere “urolige” eller “utilpasse” og kan her have rigtig godt at at blive båret i slynge. Her oplever baby at være tæt ved mors velkendte dufte, lyde og bevægelser, og samtidig befinde sig i et tætomsluttende miljø, der minder om tiden i maven.

Forstyrrer ikke arret

Nogle kan være bekymrede for, om det generer såret eller på anden måde kan komme til at gøre ondt at bære kort tid efter et kejsersnit. Men som det ses på mit billede øverst, så er babys både numse og fødder langt oppe over sår og øm hud, når der bæres korrekt. Selvfølgelig kan de små fødder bevæge sig og måske “bokse” lidt ind mod maveskindet, men igen når baby er nyfødt, så befinder fødder og ben sig så højt på mors overkrop at det ikke generer såret.

Morkroppen styrkes

Ved at starte op med at bære sin nyfødte i slynger, så tidligt som mor er tryg ved, så giver mor sin krop mulighed for at blive stærkere og stærkere efter kejsersnittet i takt med at babyen vokser. Belastningen øges i takt med at babyen tager på og vokser, men ved at starte når baby er lille og nyfødt, så tilpasses belastningen hele tiden mors personlige niveau og formåen efter kejsersnittet – og på den måde bliver kroppen genoptrænet skånsomt.

Træt, mæt og tilpas

Med en nyfødt så er det vigtigt at tænke over de tidspunkter, hvor man vælger at sætte baby i slyngen. Den nyfødte mærker sine behov og at gå i gang med at vikle en sulten baby vil ikke give en positiv oplevelse. Tænk over, at baby er mæt, tilpas og har ren ble – måske er baby endda rigtig træt – så er det et rigtig godt tidspunkt at vikle. Spædbarnet vil meget gerne sove sine lure på mor, hvor baby kan høre sin mors hjertelyd og de andre velkendte lyde fra tiden i maven.