En guide for begyndere

Rygbæring - hvordan kommer jeg i gang?

Nu hvor du har båret din baby i fastvikle i de første måneder, og du er ved at været godt bidt af slyngeverdenen. Så er det næste naturlige skridt, at du begynder at lære, hvordan du bærer dit barn på ryggen.

 

I denne guide har jeg forsøgt at samle og beskrive de 5 trin, du skal lære for at komme godt i gang med at bære dit barn på ryggen i fastvikle.

Sikkerhed

Inden du går i gang med at svinge din baby om på ryggen, så vil jeg lige gøre opmærksom på sikkerheden omkring rygbæring. Vi skal jo ikke have, at nogen babyer kommer til skade i processen (disse punker er til dig, der er nybegynder inden for rygbæring.

  • husk dine T.I.C.K.S.
  • start først med rygbæring, når baby har fuld hovedkontrol (4-6 mdr)
  • brug aldrig en strækvikle til rygbæring
  • start med at øve rygbæring med en dukke
  • hav en buddy ved din side, de første gange med baby

Størrelser og materialer

Fastvikler findes i mange forskellige materialer og viklekvaliteter. Når du skal begynder at øve rygbæring, så er det af mindre betydning, hvilket materiale din fastvikle er lavet af. En god og blød bomuldsvikle er et godt sted at starte, yderligere kan det være en fordel at viklen er tynd og glat.

Måske har du en fastvikle i din basesize (fx str 6), det er her de fleste starter. Når du begynder med at øve rygbæring, så kan du sagtens bruge din basesize. Du vil måske opleve, at du har lange haler, men det betyder ingenting i forhold til læringsprocessen.

Når du så er blevet tryg ved rygbæring, og har fundet ud af, om det er noget for dig, så kan du overveje, om du vil investerer i endnu en fastvikle i som er din basesize minus 1 eller minus 2.

De 5 trin til rygbæring

Når du starter op med at øve dig i rygbæring, så vil jeg anbefale, at du starter ud med bindingen “rucksack carry”, den kaldes også bare “ruck” eller “rygsæk” på dansk. Denne guide er til bindingen “rucksack carry”.

Tips og tricks

Inden du begynder at sætte sende baby om på ryggen, så kan det være en god ide at øve med en dukke, bamse eller sofapude. Baby kan nemlig nemt opfange, hvis du er nervøs eller usikker, og så vil det ikke blive en god førstegangs oplevelse.

Desuden er det en sikkerhedsforanstaltning.

Mange samler blot halerne oppe skuldrene og går videre, dette er ikke optimalt, da det vil give en for løs binding. Hvis du allerede har arbejdet med fastvikle til frontbæring, så ved du også, at nøglen til en god og stram binding handler om at få strammet sin fastvikle cm for cm gennem stoffet. Det samme gælder naturligvis for rygbæring

Et sikkert sæde i en rucksack carry er låst af det kryds, som de to haler laver under babys numse.

Det vil sige, at det stof, som sædet er lavet af, det går fra knæhase til knæhase vandret mellem bærer og barn. Når halen føres fra bærerens skulder, om på ryggen og over babys ben, så lægges denne hale oven på stoffet fra sædet i knæhasen. Når halen føres under babys numse, så lægges halen ligeledes oven på det stof i sædet, som er mellem bærer og barn. Det samme gælder, når processen gentages med den anden hale.

Din knude skal bindes vandret ud for det kryds, som du har lavet med halerne under numsen på baby. Ofte har man tendens til at binde knuden i hoftehøjde, men det er ikke hensigtsmæssigt, da baby lige så stille vil komme til at sidde lavere og lavere.

Humble-honey-kopi.jpg

Online kursus

Vil du gerne lære endnu mere?

Jeg har lavet et online kursus i “begynder rygbæring”, her underviser jeg dig grundigt og gennemført med tekster og instruktionsvideoer.

På den måde kan du lære de  5 trin og meget mere hjemme fra din egen stue.

Slyngeworkshop

Jeg holder løbende workshops, hvor jeg underviser i begynder rygbæring forskellige steder i København.

På dette hold hjælper jeg dig i gang trin for trin, indtil du er tryg. Jeg har demo-dukker, som vi øver med. Det er små hold med maks. 5-6 deltager.

Vi sætter fokus på teknik og ergonomi, så du er sikker på, at baby sidder godt og sikkert, når du går fra workshoppen.