Vender din baby med numsen nedad i maven?

Baby i UK

Baby i UK står for ‘baby i underkropsstilling’, det betyder at babyen i den gravide mave vender med numsen nedad. I vandrejournalen skriver læger og jordemødre ‘UK’ under position, når de kan mærke eller scanne, at babyen ligger med numsen nedad.

Mine egne oplevelser

Da jeg var gravid med 2. barn var jeg ikke i tvivl om, at han lå med numsen nedad, da jeg var 34 uger gravid. Jeg spurgte min jordemoder ved næste konsultation, og hun bekræftede min mistanke.

Jeg har skrevet en hel masse om mine personlige oplevelser fra den gang. Så har du en baby, der vender med numsen nedad, så kan det være, du kan finde noget inspiration her.

Mine vendingsforsøg

Egentlig var jeg meget afklart omkring, at jeg ville gøre alt, hvad der stod i min magt for at få lov til at føde vaginalt. Derfor var det vigtigt for mig, at mens jeg var gravid, at jeg så gjorde og prøvede alt for at vende babyen i min mave.

Herunder har jeg skrevet om de vendingsforsøg, jeg var igennem – beskrivelserne er lidt lange, men de er beskrevet, mens oplevelserne var friske. Så det er bare mig – som gravid – der oplever vendingsforsøgene. Alt dette inden, jeg selv valgte at uddanne mig som doula.

Gennem min søgning på måder at få vendt min baby i maven, fandt jeg også frem til begrebet ‘moxa’. Det er en mild og nænsom form for vendingsforsøg, hvor det er baby selv, der skal få lyst til at vende sig.

Klinik Amoxa

Jeg var en tur forbi Helle Ella, der har klinik Amoxa på Christianshavn. Hun er jordemoder og akupunktør, og hun laver blandt andet vendingsforsøg med moxa. Det går i al sin enkelhed ud på, at hun giver en instruktion i, hvordan moxa anvendes, også bliver din partner instrueret i, hvordan han skal fortsætte brugen hjemmefra – da det skal fortsættes i fem dage.

Hvad er moxa?

Moxa er tørrede blade fra gråbynke, stramt rullet i form som cigarer. Det er oprindeligt kinesisk vintermedicin og kan købes i forbindelse med kinesisk medicin og hos nogle akupunktører. Deres virkning er at varmen fra røgelsen flytter de indre energier på samme som akupunkturnåle. Akupunkturpunktet på lilletåen hedder BL 67, og virkningen er øget fosteraktivitet og derned opfordre og tilskynde babyen i maven til selv at vende sig med hovedet nedad. Alt efter hvor man læser, så er succesraten 50-70 %.

Mit vendingsforsøg med moxa

Moxa er helt klart den mest alternative metode til at vende en baby i UK, jeg er stødt på. Men jeg var opsat på at få lov til at føde mit barn vaginalt ved en naturlig fødsel, så jeg var parat til at prøve ALT for at få vendt min baby. Jeg var i uge 35, da jeg tog kontakt til Klinik Amoxa, og jeg fik at vide allerede ved tidsbestillingen, at det var en god ide at have min partner med, da han skulle hjælpe med behandlingen. Da vi ankon, blev vi budt velkommen i den lille hyggelige klinik, og Helle Ella startede med at fortælle os, at vi skulle være forberedt på, at moxa lugter en del.

Jeg blev sat i en stor lækker lænestol, og Helle Ella fandt to store røgelsespinde frem (på størrelse med cigarer). Hun fortalte, at det er røgen fra røgelsespindende, der er behandlingen. Røgelsespindende skal holdes ud for et akupunktur-punkt, der sidder på lilletåen – så en røgelsespind ud for hver lilletå. Tåen skal kunne mærke varmen fra røgelsespinden, men det må ikke brænde. Jeg skulle slappe af og sende positive tanker til min baby – og sådan skulle vi så sidde i ca. 20 minutter.

Herefter blev min kæreste instrueret i, hvordan han gjorde, da behandlingen skal fortsættes morgen og aften i de følgende fem dage. Vi måtte give Helle Ella ret i, at det lugter en hel del, og lugten minder mest af alt om… Ja, Hash!

De følgende fem dage sad min kæreste og jeg i køkkenet for åbne vinduer og lavede moxa-røgelse på mine lilletæer, bortset fra at det lugtede, var det meget hyggeligt og rigtig behageligt.

Vendte baby sig så?

I dagene hvor vi lavede moxa, havde jeg den vildeste aktivitet i maven – især om natten. Jeg kunne virkelig mærke, hvordan han vendte, drejede, skubbede og sparkede ekstra meget derinde. Hver morgen mærkede jeg grundigt på min gravide mave for at finde ud af, om han stadig lå med numsen nedad.

En nat havde jeg mærket et stort ‘skvulp’ inde i maven, og næste morgen, hvor jeg mærkede på maven, så havde han faktisk lagt sig i tværleje med hovedet en lille smule nedaf. Og i de dage, hvor vi lavede moxa, de lå han mest i tværleje. Desværre fik han aldrig vendt hovedet helt ned, og da vi stoppede med moxa-behandlingen efter de fem dage, vendte han sig med numsen nederst igen.

Vil jeg anbefale moxa til andre?

Ja, det vil jeg helt sikkert.

Jeg mærkede på egen krop, at behandlingen satte min baby aktivitet i maven væsentlig op. Så jeg er sikker på, at behandlingen har sat gang i det. Min baby ville ikke vende sig, men jeg er nu sikker på, at det ikke har noget med behandlingen at gøre.

Og med hensyn til lugten, så er det da super irriterende. Men det kan ret nemt løses med de tidspunkter, man vælger at gå i bad på.

Jeg er så heldig at have en skøn kvinde i mit netværk, hun hedder Christina og hun er doula og fødselscoach. Gennem min graviditet var vi løbende i dialog, og da min baby ikke ville vende sig, arrangerede vi et vendingsforsøg. Mama Christina har den holdning, at baby ved bedst og derfor vender som den vender af en årsag. Vendingsforsøget var derfor tænkt som en venlig opfordring til min baby – give ham lyst til at vende sig.

Mor i balance

En grund til at baby vender med numsen med kan være, at moderen har spændinger i den nedre ryg og/eller bækkenet, så der faktisk ikke er plads til at baby kan vende sig. Mama Christina startede derfor med at sætte fokus på min balance, hun havde et balancebræt med, hvor jeg skulle stå med min store gravide mave og holde balancen på. Jeg fik lov at låne brættet, så jeg selv kunne fortsætte balanceøvelserne.

Visualisering

Vi tog en dialog om mine ønsker for fødslen, jeg fortalte om mit brændend ønske om at få lov at føde vaginalt og hvordan senariet for drømmefødsel så ud. Vi arbejdede i visualisering i forhold til, at jeg sender tanker til min baby om, hvordan jeg forestiller mig, at der er plads til, at han kan vende sig i maven. Mama Christina instruerede mig i at tegne en tegning, og på den måde visualisere for min baby, hvordan jeg ønskede, han skulle ligge i maven.

Rebozo-massage

Mama Christina er certificeret rebozo-massør. Så som afslutning gav hun mig en omgang rebozo-massage. Først afslappende og afspændende, det var virkelig skønt. Samtidig satte hun fokus på mine tanker, og hjalp mig med at finde et rart og positivt sted i mig selv, som jeg altid kan vende tilbage til, når jeg har brug for indre ro. Rebozo-massagens afslutning var ned fokus på mavsen og babyen derinde. Mens jeg sendte alle tanker ned med ham, så rebozo-rystede Christina.

Et langt stykke hen af vejen, så kunne vi faktisk se på min mave, hvordan min baby samarbejdede i takt med Christinas massage og han vendte sig stille og roligt fra underkropsstilling til tværleje. Men her gik han i stå, og efter vi havde fortsat lidt, blev vi enige om at lade ham for ro. Da Christina stoppede rebozo-massagen af mavsen, smuttede han i sin favorit position igen – med numsen og fødderne nederst.

Tanker i retrospekt

Vendingsforsøget gik desværre ikke helt som visualiseret. Men derfor var det nu en positiv oplevelse alligevel. Jeg lærte at huske også at holde fokus på mig og min krop i forhold til at give min baby de bedste forudsætninger for at vende sig. Christina hjalp mig med at finde ro og slappe, samt at accepterer (eller i hvert fald forsøge på) at accepterer, at min baby ved, hvad der er bedst.

Vil jeg anbefale Mama Christina til andre?

Svaret er helt klart et stort og rungende JA!

Ikke nok med at Mama Christina har livserfaring fra sine egne 3 graviditeter og fødsler, så har hun også videreuddannet sig indenfor feltet. Hun har et holistisk syn på kroppen og symbiosen mellem mor og barn, jeg følte mig enormt tryk, og nu hvor graviditet og fødsel er bag mig, så ved jeg, at hun havde ret i, at han vendte, som han vendte af en årsag.

Fødeklinik Maia er et skønt lille sted i København K, drevet af 2 skønne jordemødre Dorthe og Marta, de giver bl.a. rebozo massage til gravide.

Rebozo

Rebozo er et langt tørklæde (en fastvikle kan faktisk bruges til formålet), der bruges til at “ryste” den gravide frem og tilbage forskellige steder på kroppen, og det er denne “rysten”, der masserer og afslapper. Rebozo stammer fra indianske jordemødre i mexico, og det er Dorte og (især) Marta, der har bragt teknikken til Danmark. Marta underviser også i rebozo på danske hospitaler og på jordemoderuddannelsen.

Jeg stødte selv på Rebozo første gang i forbindelse med min første graviditet, hvor jeg sammen med min kæreste gik til Mama Profylax fødselsforberedelse. Som en del af undervisningen lærte min kæreste at give min rebozo – både som afslapning, modning til fødsel og for at få baby til at dreje sig korrekt ned i fødselskanalen. Især i den aller sidste del af graviditeten var jeg meget glad, når jeg kunne lokke min kæreste til at give mig rebozo.

Derfor var jeg allerede på forhånd begejstret, da jeg fandt ud af, at rebozo også kunne bruges til at vende en baby i UK.

Vendingsforsøg med rebozo

Da mit første vendingsforsøg på hospitalet var mislykkes skyndte jeg mig at henvende mig til Fødeklinik Maia, og jeg var utrolig heldig at få en hurtigt tid pga. et afbud. Jeg havde min kæreste med, og da vi kom til de lækre lokaler, der på det tidspunkt lå på Østerbro, blev vi mødt af Dorthe.

Vi satte os ned og tog en lang snak om mig, min graviditet, min første fødsel og om babyer i underkropsstilling. Dorthe fortalte en hel masse om sædefødsler, viste smukke billeder af babyer, der bliver født med numsen først og at babyer jo i tidligere tider altid er blevet født med numsen først, hvis de lå sådan. Jeg havde fortalt hende, at mit ønske om at føde vaginalt var stort, så jeg blev rigtig positiv over at høre, så meget positivt om sædefødsler. Vi lavede også en handle plan for, hvad jeg selv kunne gøre videre, hvis vendingsforsøget skulle være forgæves.

Herefter var det ud op gulvet. Jeg blev tilbudt en lille pille, der skulle få min livmoder til at slappe af (udelukkende af urter) – jeg sagde “ja tak”. Jeg blev lagt på måtter og puder på ryggen, og Dorte begyndte at massere mig med rebozo tørklædet. Det var rigtig behageligt, hele kroppen fik en tur og jeg slappede hurtigt af. Dorte var grundig og lade tydeligt kræfter i.

Da hun satte fokus på at vende min baby, skulle jeg vende på forskellige måder, mens hun rystede min mave og mit bækken med rebozo tørklædet. Nogle af stillinger så avancerede, at min kæreste måtte hjælpe med at holde både ben og balance. Dorte fortalte, at det skulle give plads i livmoderen og baby lyst til at vende sig.

Nu skulle jeg igen ligge på ryggen, men med numsen hævet på puder, jeg fik massageolie på hænderne og skulle nu selv massere min mave og på den måde guide min baby i den retning, som jeg (vejledt af Dorte) ønskede, at baby skulle vende sig. Mens jeg masserede kunne jeg mærke, hvordan baby samarbejdede og fulgte mine bevægelser. Sådan fortsatte jeg et stykke tid, hele tiden guidet og vejledt af Dorte og min baby endte faktisk med næsten at have hovedet helt nede mod bækkenet – det var helt fantastisk!

Men desværre skete der det, at han vendte sig tilbage med numsen nederst med det samme mine hænder slap maven – øv!

Tanker efterfølgende

Er jeg træt af, at forsøger ikke lykkes? – Ja, helt sikkert!

Har jeg fortrudt, at jeg prøvede vendingsforsøg med rebozo? – Nej absolut ikke!

Mit vendingsforsøg hos Fødeklinik Maia er det tætteste, jeg gennem hele graviditeten, var på at få vendt min baby. Samtidig mærkede jeg et stærkt samarbejde med mit ufødte barn under forsøger – vi var i kontakt, symbiose og vi arbejdede sammen. Det var skønt at opleve, og jeg er meget taknemmelig, selv om det ikke lykkes at få vendt min baby.

Desuden fik jeg en hel masse ny viden om sædefødsler, og jeg blev bedre rustet i forhold til, hvad mine muligheder var for at få lov at føde vaginalt, selvom baby lå i UK.

Kejsersnit vs. sædefødsel

Så er der altså kun to muligheder tilbage enten at føde baby med numsen først (sædefødsel) eller et kejsersnit. Det er desværre sådan, at de fleste føler, at denne beslutning er truffet for dem, fordi baby i UK = kejsersnit. Men det er altså ikke sådan, det forholder sig, der er nogle ting, som du bør vide, inden du afskriver at føde vaginalt.

Jeg håber, at du vil læse dette igennem, og tænke det hele godt igennem, inden du tager det svære valg mellem sædefødsel og kejsersnit.

Lidt om kommunikation

Når lægerne taler om risikoer, så sæt dig selv ind i, hvor store procentmæssigt, disse risikoer er. Er der tale om en risiko under 1%, så sker dette mindre end 1 gang ud af 100 tilfælde. Lægerne skal informere dig om risikoer – og det er en god ting – men der sker intet ved, at du selv søger viden, sætter dig ind i proceduren og vælger, om det er en risiko, du vil løbe.

Når lægen kommer for at lægge en epidoral blokade, så vil du også blive informeret om risikoerne herved. Her siger de fleste fødende ‘ja tak’ undren at tænke det mindste over risiko.

Der sker noget med os, når vi taler med læger i deres hvide kittler på hospitalet. De er autoriteter, og vi kommer rigtig nemt til at tage deres ord for lov. Jeg vil opfordre til at huske, at læger også er mennesker. Når de taler, så taler de både ud fra risikoer – men også sygehusets erfaringer, travlhed og planlægning.

Husk at det er dit valg. Føler du, at det går for hurtig eller at lægen er ved at trække en beslutning ned over dit hoved, så sig, at du lige skal hjem og tænke over det, inden du svarer!

Selvom videoen her er amerikansk, så er der faktisk mange lighedspunkter med, hvordan tingene foregår herhjemme. Det er lidt forskelligt fra sygehus til sygehus, hvordan holdningen er til sædefødsler, men de fleste steder er det desværre sådan, at de ser en sædefødsel som en risikofødsel, og det betyder, at der skal stå mere mandskab til rådighed på stuen. Dette er sværere for sygehusets personale logistisk at planlægge og lave vagtplaner ud fra end ved et planlagt kejsersnit. Denne agenda har lægerne i deres tanker, når de anbefaler dig et kejsersnit.

Tal med en jordemoder

Jordemødre har erfaring med fødsler og de har erfaring med mødre. Har du haft en snak med en læge, så tag efterfølgende en snak om samme emne med en jordemor. Her vil du helt sikkert få nogle andre perspektiver, som måske også kan hjælpe dig med at træffe de beslutninger, som er rigtige for dig.

Husk, at du har ret til at skifte Jordemoder, hvis du ikke taler så godt, men den jordemoder, du har fået. Plus hvis du kender en jordemoder fra tidligere, så kan du vælge hende som jordemoder igen, allerede ved det lægebesøg, hvor lægen opretter vandrejournalen.

Forskelle og risikoer

Ja, der er nogle andre risikoer ved en sædefødsel, og ja, der er nogle ting, som gør en sædefødel anderledes end en almindelig fødsel. Disse skal du selvfølgelig også kende til, inden du træffer din beslutning.

Går du over termin, så er der ikke noget, der hedder igangsættelse, når baby vender med numsen nedad. En sædefødsel  skal foregå naturligt, og enhver form for indblanding højner risikoerne for komplikationer.

Så går du over termin, vil du ikke blive tilbudt en tid til igangsættelse, som ved en almindelig fødsel, men i stedet aftales en dato for et planlagt kejsersnit max 14 dage over termin.

Er du gået over termin og er utålmodig, så må du gerne få hindeløsning, akupunktur og zoneterapi for at modne og igangsætte. På nogle sygehuse tilbyder jordemødrene faktisk akupunktur – så husk at spørge efter det. Ellers kan det købes privat.

Går din fødsel i gang ved vandafgang, og du ved, at din baby vender med numsen nedad, så skal du omgående ligge dig faldt ned på ryggen og ringe 112.

Dette lyder måske voldsomt, men det skyldes, at der er en lille risiko for, at navlesnoren kan komme i klemme, når vandet går, og baby dermed ikke får den ilt, som den har brug for. Ligger du dig ned, vil trykket på navlesnoren ikke være så hårdt og ilt vil kunne passere. Du vil blive hentet i ambulance, transporteret liggende til hospitalet og blive undersøgt.

Husk, at der kun er en lille risiko for, at dette sker. Jeg har en veninde, der prøvede dette. Og da hun kom til sygehuset, var navlesnoren ikke i klemme, og hendes baby havde det strålende inde i maven.

Al medicinsk indgriben højner risikoerne for komplikationer, så en sædefødsel skal forløbe 100 % naturligt.

Det vil sige, at du ikke kan få ve-drop, epidoral blokade, pudendusblokade og så videre. Ikke medicinsk smertelindring som bistik, lattergas, ilt, akupunktur med videre, må du gerne få undervejs.

Grundig viden om fødslens faser og fødselsforberedelse, hvor du lærer at kontrollerer din vejrtrækning som smertelindring, er nærmest et must. Jeg kan anbefale fødselsforberedelse hos MamaProfylax.

Har du truffet valget om at føde ved sædefødsel, så er der stadig ca. 50% chance for, at fødslen alligevel ender i et kejsersnit.

Som tidligere nævnt, så skal en sædefødsel foregå 100% naturligt. Det betyder også, at der skal være en naturlig progression i fødslens forløb, så hvis det fx går i stå eller for langsomt, så sadles der om til et kejsersnit.

Chancerne er forskellige fra person til person, og det spiller også ind, som det er første barn. Men der er jo også 50% chance for en rigtig fint vaginal fødsel.

Skivis baby scannes eller vurderes til 4.000g eller derover, så anbefaler læger og jordemødre ikke en sædefødsel. Dette skyldes, at risikoen for at hovedet sidder fast på vej ud forstørres.ft indhold

Det lyder ikke rart, og det er det bestemt heller ikke. Ved en sædefødsel, så er der en lille risiko for, at kroppen fødes, men hovedet ikke følger efter. Dette er farligt, da navlesnoren går fra babys navle (udenfor maven) og ind til moderkagen (inde i maven) – og bliver klemt i udgangen, dermed kan der ikke komme ilt til baby hjerne. Denne situation må derfor ikke varer alt for længe.

Først vil lægerne prøve at få babys hoved ud med en tang, der er designet til formålet. Dette gøres som udgangspunkt uden bedøvelse, og vil i de fleste tilfælde få baby hurtigt og sikkert ud. Lykkes det ikke, vil lægerne lægge kirurgiske snit for at åbne bækkenet yderligere (under bedøvelse), så hovedet kan komme ud. Du kan se en undervisningsvideo af tang og procedure her (Sædefødsel fra lægens perspektiv)

Igen skal det understreges, at det er en LILLE risiko, det er under 1%. Det er altså en risiko, der er på samme størrelse, som risikoen for komplikationer ved et kejsersnit.

Det svære valg

Når alt dette så er sagt, så valgte jeg jo selv at prøve kræfter med en sædefødsel. Jeg skulle faktisk kæmpe for at få lov til at prøve at føde en sædefødsel.

Efter jeg havde sat mig grundigt ind i emnet – både risikoer og muligheder – og for mig vejede ønsket om at føde vaginalt højere end risikoerne. Samtidig tror jeg på kroppen og den naturlige fødsel. Så det passede mig fint, at alt skulle foregå naturligt. Min mormor har født 4 børn ved hjemmefødsler – heraf 2 med numsen først, det er ikke ret mange år siden, at børn blev født som de lå.

Desuden havde jeg en fantastisk jordemoder, som jeg havde mange og lange snakke med. Hun bakkede mig op hele vejen, hjalp mig med at finde litteratur, fagpersoner samt råd til kommunikation med læger. Hun var helt sikkert med til at give mig modet til at turde.

Nu ville skæbnen ikke, at jeg skulle opleve en sædefødsel. Så jeg kan desværre ikke fortælle, om det levede op til forventningerne. Men jeg har været i kontakt med flere skønne kvinder, og et par stykker af dem, har været så skønne at lade mig dele deres sæde-fødselsberetninger.

Inden du vælger

Inden du beslutter dig, så vil jeg opfordre dig til at smutte en tur forbi youtube. Jeg har linket til 3 rigtig fine sædefødsler, jeg synes, at de viser, at sædefødsel kan være fine, smukke, stille og rolige fødsler – slet ikke så farlige, som de er blevet gjort til i den danske kultur.