En guide for begyndere

Fastvikle - hvordan
kommer jeg i gang?

En fastvikle er et 2 – 5 meter langt stykke stof, der kan bindes om dig og dit barn. I en fastvikle kan du bære dit barn på hoften, på maven og på ryggen. En fastvikle findes i mange størrelser, materialer og prisklasser. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er det rigtige køb.

I denne guide vil jeg prøve at belyse muligheder og faldgrupper, så du er rustet til dit første køb af fastvikle – og til hvordan du binder den.

At binde en fastvikle

Når du skal lære at binde en fastvikle, så er bindingen FWCC- front wrap cross carry det rigtige sted at starte. Du er velkommen til at bruge min video, som du kan se nedenfor. I den video gennemgår jeg roligt, grundig og deltajeret, hvordan du binder en FWCC.

Jeg vil anbefale, at du øver og øver dig på denne binding. Der er så mange gode ting ved denne binding, som træner dig i de teknikker, som du skala bruge, når du skal i gang med nye bindinger.

 

"Vælg den vikle, du finder aller smukkest"

"Led ikke efter den perfekte vikle, der kan alt!"

Mine bedste råd til køb af fastvikle

Jo smukkere, du synes, din vikle er, jo mere har du lyst til at bruge den. Mange tænker i starte at vælge neutrale farver, så den passer til mest muligt, men desværre bliver de fleste ofte hurtigt træt af de neutrale farver. Så find noget, du synes er virkelig smukt.

“Lad være med at prøve at finde den perfekte vikle, der dækker alle behov!”

Jeg har snakket med rigtig mange førstegangskøbere, der leder og leder rigtig længe, fordi de forsøger at finde den perfekte fastvikle – den skal passe til alle bindinger, til alle årstider og gerne fra nyfødt til toddler.

Men ofte er det bare sådan, at behov ændrer sig over tid. Det gode ved fastvikler er, at de ofte ikke mister ret meget værdi, så de kan oftest sælges næsten uden tab. Derfor er mit råd at indstille dig på, at du måske skal prøve en 2-3 forskellige fastvikler gennem babys bæretid.

Størrelser og materialer

Som nævnt tidligere, så er bindingen “front wrap cross carry” (FWCC) stedet at starte. For at binde en FWCC, skal du bruge en fastvikle i den “Basesize”

Man siger også, at din “basesize” er den størrelse, du binder FWCC med. Hvis du er almindelig af bygning, vil en str 6 typisk være din basesize, er du petit, skal du måske kun have en str 5 og er du Far, skal du måske have en str 7. Se min oversigt over vikle-str i forhold til højde/tøj-str.

Snakken om, hvilket materiale din første fastvikle skal være lavet af, kan rigtig hurtigt blive en meget lang snak. Der findes en lang række skønne materialer, der har forskellige fordele og ulemper. Jeg hører meget tit, at nybegyndere er bange for at vælge 100% bomuld, da det er bange for at det bliver for varmt. Her vil jeg sige at uanset hvilket materiale, du vælger, så er det altid varmt at vikle 4-5 meter ekstra stof om kroppen – plus den kropsvarme, som du og baby deler.

Bomuld kan også være vævet på forskellige måder, der gør viklen tynd, tung, let eller tung. Det samme gælder i øvrigt andre materialer, som silke, hør og hamp. Oftest er det dog også sådan, at pris og kvalitet hænger nogenlunde sammen, så det er også værd at overveje, hvilken prisklasse din første fastvikle skal ligge i. Jeg har skrevet mere om forskellige materialer og deres kvaliteter HER.

Bomuld er altid et godt sted at starte, det er et blød og organisk materiale, og når det er vævet, så er det også et stærkt materiale. Du kan måske tænke over, om du ønsker, at viklen skal være økologisk (nogle babyer kan finde på at sutte på stoffet, mens de sidder i viklen).

Køb af fastvikle

Der er en række mærker, som jeg vil kalde for gode begynder-mærker:

  • Didymos: det er et godt gammelt mærke fra Tyskland, hvor der ligger forskning og erfaring inden for babywearing bag. Deres vikler er af høj kvalitet og økologiske.
  • Yaro: et mærke, hvor fokus er på, at alle skal have råd til en god vikle – virkelig høj kvalitet for rimelige penge.
  • Little Frog: et rigtig godt begyndermærke, hvor der for rimelige penge får en rigtig god vikle. Der er mange flotte farver at vælge i mellem.
  • Fidella: et godt begyndermærke. De har et virkelig stort og bredt udvalgt af fastvikler, så der er noget for næsten enhver smag. Deres bomuldsvikler er bløde fra start, og skønne at vikle med.

Køb din fastvikle brugt

En anden mulighed er at købe brugt. Fastvikler har godt af at blive brugt, og ved at købe en brugt fastvikle, så er der også den fordel, at den er “gået til”, hvilket vil sige at stoffet er blødt og nemt at binde med. Hvorimod stoffet fra nyt kan være mere stift og genstridigt at binde med, og det kræver flere gange vask og en lang række bindinger, før en ny fastvikle er gået til.

Der er brugte fastvikler på den blå avis og Reshopper, men jeg vil anbefale Slyngeskolens Secondhand slynger, hvis du ønsker at købe din første fastvikle brugt.

Lidt mere udfordring

Når du er blevet godt venner med bindingen FWCC, så er det naturligt at få lyst til at prøve kræfter med nye bindinger. I første omgang vil jeg dog anbefale, at prøve forskellige variationer af FWCC af. Det kan fx. være forskellige måder at afslutte på eller forskellige knuder at binde.

I videoen her har  jeg lavet en variation af FWCC, der hedder Annas finish. Denne kan være rigtig god at gå videre til. Den er virkelig god til den helt lille baby, der endnu ikke har hovedkontrol eller hvis du tænker, at din baby skal sove sin lur i viklen og derfor skal have støttet nakken.

Tips og tricks

Det er en god ide at tænke over, hvornår du vælger at øve dig i at vikle din baby. En baby som er mæt, glad og har en ren ble er typisk altid mest samarbejdsvillig.

Når du  binder din fastvikle,  så står du op, men du bruger faktisk ikke dine ben til at binde med. Det betyder, at du stadig kan bruge dine ben til at berolige dit barn, mens du binder din FWCC, ved fx at  gå lidt frem og tilbage eller stå og vugge lidt undevejs, mens du binder.

Husk at bære sit barn i fastvikle er et fantastisk redskab, men det kræver øvelse at lære. Så hvis du ikke lykkes med FWCC i første forsøg, så giv ikke op med det samme. Bliv endelig ved og ved med at prøve, så skal det nok lykkes.

Bær kærligt

Konsultation

Løber du ind i udfordringer, så er du velkommen til at kontakte mig.

Jeg kan komme ud til dig eller du kan komme hjem til mig, hvis du bor i København.

Bor du længere væk, så kan jeg hjælpe dig over det virtuelle klasseværelse Zoom.

Til en konsultation bestemmer du indholdet, og du kan frit have en valgfri babypasser med.

Ammeforberedelse

Jeg holder løbende workshops, hvor jeg underviser i at binde strækviklen forskellige steder i København

På dette hold hjælper jeg dig i gang trin for trin, indtil du er tryg. Jeg har demo-dukker, som vi øver med. Det er små hold med maks. 6-8 deltager.

Vi sætter fokus på sikkerhed og ergonomi, så du er sikker på, at baby sidder godt og sikkert, når du går fra workshoppen.

Der er lukket for kommentarer.