Hvordan går jeg min fastvikle til?

26AFF20F-73C6-4A26-B7CA-6CC360365E8C

Fastvikler er forskellige – forskellige på mange måder. De kan variere både i størrelse, materialer, vævning, pris, kvalitet og meget mere. Disse variationer er også med til, at fastviklerne mærkes og ser ud forskelligt. Nogle fastvikler er bløde og lette at komme i gang med at bruge, når de købes fra nyt, men der er også fastvikler, der er mere stive fra nye.

At en fastvikle er stiv fra ny betyder ikke, at det er en dårlig vikle eller at den aldrig bliver blød – det kan sagtens blive en rigtig dejlig fastvikle. Den skal sikkert bare gåes til.

I denne artikel vil jeg give dig 5 måder, hvorpå du kan arbejde med din fastvikle, så den bliver gået godt til:

  1. Brug din fastvikle
  2. Flet din fastvikle
  3. Sid på din fastvikle
  4. Sov på din fastvikle
  5. Brug din fastvikle som gynge

Jeg har netop købt mig en ny fastvikle, det er en vikle af høj kvalitet, som er lavet af 50% hør og 50% tussah sikle. Hør kan være stivt fra nyt – og denne vikle, jeg har købt er mega stiv. Så i dette skriv bruger jeg denne vikle som eksempel hele vejen igennem, og når jeg er færdig med den, så skulle den gerne være blød som smør og skøn at arbejde med.

1. Brug din fastvikle

Det lyder måske basalt, men den bedste måde at gå en fastvikle til på er faktisk bare at bruge den. Bind dig og din baby med den – gerne mange gange om dagen. Selv om din binding ikke bliver perfekt, så accepter, at det er en proces, der skal til for at gå viklen til. Skal du bære længe (hvis fx baby falder i søvn), så prøv at ændre din afslutning under vejs. Det kan fx være, at du binder din knude op og binder en ny knude eller at du skifter fra en FWCC til en FWCC med et twist. Det er selve det, at du binder og binder op – altså arbejde med viklen – der går den til.

 

2. Flet din fastvikle

Dette punkt handler faktisk om det samme, som det første punkt – nemlig at arbejde med viklen. At flette viklen går i al enkelhed ud på, at viklen flettes som en fletning – og derefter flettes op igen. Dette gøres gerne mange gange om dagen. Måden viklen flettes minder faktisk mest om at lave fastmakser ved hækling. Se i min video nederst, hvordan det gøres i praksis. Husk dog, at du ikke blot skal flette viklen og så lade den ligge/hænge. Det kan godt være, at det ser pænt ud, men viklen har ikke godt af at blive længe i denne position. Igen det er arbejdet med viklen, der går den til – så flet den og flet den op igen.

 

3. Sid på din fastvikle

Ja, dette er en af mine yndlingsmåder, da jeg kan lave tæt på ingenting og samtidig gå viklen til. Ja, det lyder nærmest for godt til at være sandt, men den er god nok. Følg disse 4 trin:

  • Fold din fastviklen en enkelt gang eller to og læg den hen over din sofa
  • Find din bog, din kop kaffe, din kryds og tværs eller hvad du godt kan lide at sidde med i sofaen
  • Sæt dig ovenpå fastviklen og hyg dig
  • Bevæg lidt på dig engang imellem, så din vægt arbejder ovenpå stoffet

På denne måde er det altså din vægt og sofaens blødhed, der arbejder med viklen – næsten helt uden, at du skal gøre noget for det (se også min video nedenfor).

 

4. Sov på din fastvikle

Ja, du har gættet rigtigt – dette er nemlig min yndlings – her skal jeg nemlig ikke gøre andet end at sove trygt om natten (selvfølgelig så godt, som baby tillader det). Princippet er egentlig det samme som i punkt 3, du bruger din egen vægt og madrassen til at arbejde med viklen. Denne gang spreder du viklen helt ud og lægger den glat under dit lagen i sengen, og når du så skal sove, så ligger du dig oven på fastviklen – det er nemt, ikke?

 

 

5. Brug din fastvikle som en gynge

Igen handler det om, at viklen skal bruges – og det gøres ved at arbejde med den og bruge den til at bære vægt. Der findes også andre måder hvor babys vægt kan bruges til at gå fastviklen til. Fastviklen kan nemlig bindes som fx en gynge eller en hængekøje, hvor baby kan ligge/sidde i alt efter alder. Husk naturligvis at tænke over sikkerheden og bind sikre knuder. Du kan se i min video nederst, hvordan jeg laver en gynge og en hængekøje.

 

 

 

Se her, hvordan..

Her til slut har jeg lavet en video, hvor jeg har samlet alle 5 måder i en lille video, så du kan se, at det faktisk ikke behøver at være, hverken hårdt arbejde eller en sur pligt at gå en fastvikle til.