Bæresele – hvordan kommer jeg igang


Har du ikke lige mod på at vikle dig og dit barn ind i 4-5 meter stof og vil du gerne have en løsning, der er hurtig at tage af og på? Så kan en bæresele være den helt rigtige løsning for dig. Der er utrolig mange forskellige bæreseler på markedet, nogle er bedre end andre – og nogle er direkte dårlige for barnet. Jeg vil prøve at guide dig igennem, hvordan du finder dig en god bæresele, der passer til dig og dit barn.

 

Først lidt om ergonomi

I en bæresele – såvel som alle andre bæreredskaber – så skal baby sidde i frøstilling (læs mere om frøstilling), og det er uanset om baby sidder på maven, hoften eller ryggen. Når baby sidder i frøstilling, så sidder bæreselens stof tæt fra knæhase til knæhase og helt op i nakken. For at det er en god bæresele, så er det vigtigt, at stykket mellem benene cirka passer fra knæhase til knæhase på baby.

Der findes mærker på markedet, som har et smalt stykke mellem benene (fx mange BabyBjørn modeller). Dette er ikke hensigtsmæssigt for baby, da al babys vægt kommer til at hænge i skridtet, og der er ikke optimal støtte af rygsøjlen. Det kan faktisk være skadeligt for deres hofter, hvis de bæres rigtig meget på denne måde. Forestil dig, at det var dig selv, der skulle bæres i en bæresele. Det kan ikke være behageligt at hænge i skridtet, som på en cykel, hvor pedalerne ikke kan nåes.

Ansigtet ud mod verden

Der er mange bæreseler, der reklamerer med barnet kan bæres på 3 eller 4 forskellige måder i bæreselen, hvoraf den ene typisk er, hvor barnet vender med ryggen på af bæreren og ansigtet ud mod verden. Efter min mening, så er det ikke en fordel, at en bæresele tilbyder denne bæremåde. Baby kan ikke komme til at sidde ergonomisk korret i denne stilling, og en lille baby vil lynhurtigt bliver overstimuleret af de mange sanseindtryk, den får af at se så meget af verden. Derfor er det min anbefaling ikke at bære med ansigtet ud mod verden – og hvis du alligevel har lyst at bære dit barn sådan, så lad det kun være ganske kort tid.

Handler det om, at du gerne vil, at dit barn skal opleve verden, mens I er på tur. Så kan barnet sagtens følge med, når det sidder i frøstilling mave mod mave – plus det kan vende sit hoved ind mod dig, hvis det har fået nok indtryk fra verden. Er barnet lidt større (over 5-6 måneder), så er det også en mulighed at bære på ryggen i bæreselen, her vil barnet kunne se meget mere end på maven, samtidig med at det sidder ergonomisk korrekt.

 

Valg af bæresele

Bæreselens udfordring er, at de er lavet efter one-size-fits-all med justerbare stropper. Problemet ved dette er bare, at vi mennesker ikke er helt ens bygget og derfor er det umuligt at lave en størrelse, der passer alle. Et eksempel fra mig selv, jeg startede med at købe den ergonomiske bæresele fra Stokke, men den passede ikke til min kropsbygning, og jeg fik faktisk blåmærker på maven ed hoftebenet ved at gå med den. Så jeg tilbage til butikken, fik pengene tilbage og købte i stedet en Beco Gemini, som passer rigtig godt til mig.

Min anbefaling er derfor at prøve et antal bæreseler, før du køber. Bor du ikke et sted, hvor du har adgang til de forskellige mærker i fysiske butikker. Så skriv til webshoppen, at du ønsker at prøve modellen, så kan det være, der findes en demo-model, du kan få tilsendt, inden du køber. Ellers har du altid 14 dages fortrydelses ret (også på nethandel), så passer bæreselen dig ikke, så send den tilbage og find en anden.

 

Ergonomiske bæreseler

Jeg har samlet en række gode ergonomiske bæreseler, om jeg har ikke personligt prøvet dem alle, men jeg kan stå indefor, at det er gode mærker:

  • ErgoBaby: Der er flere modeller, fælles for dem alle er, at de er rigtig gode. Skal selen bruges fra nyfødt, skal der tilkøbes en spædbarns-indsats. Det er meget forskelligt, hvad folk synes om denne indsats, nogle elsker den andre har aldrig fået den til at virke
  • Beco: Der findes ligeledes flere modeller. De har justerbart panel mellem benene og nakkestøtte, så de kan bruges fra nyfødt. Utrolig nem at bruge.
  • Manduca: De har et praktisk design, der vinder på at passe til både mor og fra. Desuden har de vundet bedst i test hos Tænk!
  • Boba: God ergonomiske bæresele fra et prisvindende amerikansk firma, der kan købes i danske netshops

 

 

Pas på kopi-modeller

Det er altid fristende at slå til, når man ser et godt tilbud. Det er bare ofte sådan, at de bæreseler, vi ser i slagtilbud på nettet, det er kopier af de originale mærker. Selv om de måske skriver, at de er ergonomiske og har et bredt panel mellem barnets ben, så er kopierne ikke syet med samme grundighed, og det gør at syninger kan springe op eller spænder kan falde af. Det er bare ikke optimalt, når det er guld, der bæres rundt på. Det er derfor min anbefaling ikke at gå på kompromis med prisen, når det gælder bæreseler – find en god original, der passer dig og din krop.

 

Kom i gang med bæreselen

Når du har fundet helt rigtige bæresele, og venter på den kommer med posten, så tag et smut forbi youtube. De fleste store mærker har instruktions- og demovideoer. Jeg kan desværre ikke give en grundig introduktion, da de spændes på forskellige måder. Der vil selvfølgelig følge brugsanvisninger med bæreselen (med mindre den købes brugt), men jeg vil også anbefale at tjekke youtube for den pågældende model, da det giver et bedre forståelse af bæreselen, og hvordan den spændes ved at se det på en video.

Jeg har lavet en anmeldelse af bæreselen ErgoBaby 360, hvor jeg har lavet mine egne instruktionsvideoer, du kan læse anmeldelsen og se videoerne HER.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.