En guide for begyndere

Rygbæring - hvordan kommer jeg i gang?

Nu hvor du har båret din baby i fastvikle i de første måneder, og du er ved at været godt bidt af slyngeverdenen. Så er det næste naturlige skridt, at du begynder at lære, hvordan du bærer dit barn på ryggen.

 

I denne guide har jeg forsøgt at samle og beskrive de 5 trin, du skal lære for at komme godt i gang med at bære dit barn på ryggen i fastvikle.

Sikkerhed

Inden du går i gang med at svinge din baby om på ryggen, så vil jeg lige gøre opmærksom på sikkerheden omkring rygbæring. Vi skal jo ikke have, at nogen babyer kommer til skade i processen (disse punker er til dig, der er nybegynder inden for rygbæring.

 • husk dine T.I.C.K.S.
 • start først med rygbæring, når baby har fuld hovedkontrol (4-6 mdr)
 • brug aldrig en strækvikle til rygbæring
 • start med at øve rygbæring med en dukke
 • hav en buddy ved din side, de første gange med baby

Størrelser og materialer

Fastvikler findes i mange forskellige materialer og viklekvaliteter. Når du skal begynder at øve rygbæring, så er det af mindre betydning, hvilket materiale din fastvikle er lavet af. En god og blød bomuldsvikle er et godt sted at starte, yderligere kan det være en fordel at viklen er tynd og glat.

Måske har du en fastvikle i din basesize (fx str 6), det er her de fleste starter. Når du begynder med at øve rygbæring, så kan du sagtens bruge din basesize. Du vil måske opleve, at du har lange haler, men det betyder ingenting i forhold til læringsprocessen.

Når du så er blevet tryg ved rygbæring, og har fundet ud af, om det er noget for dig, så kan du overveje, om du vil investerer i endnu en fastvikle i som er din basesize minus 1 eller minus 2.

De 5 trin til rygbæring

Når du starter op med at øve dig i rygbæring, så vil jeg anbefale, at du starter ud med bindingen “rucksack carry”, den kaldes også bare “ruck” eller “rygsæk” på dansk. Denne guide er til bindingen “rucksack carry”.

3 måder at få baby på ryggen på

 1. Santa toss: Du ligger baby på viklen, laver en lille hængekøje omkring baby, som du så bruger til at sende din baby over din ene skulder og  om på ryggen. Denne måde er velegnet små baby, da der er støtte til ryg og nakke hele vejen.
 2. Hip Scoot: Her har du baby siddende på hoften med viklen om ryggen og sædet lavet, så baby glides (scoot) over på ryggen under den ene arm og løftes forsigtigt op i den rette højde. Denne måde er rigtig god til større børn (fx over 1 år), da de ofte er i rette højde.
 3. Superman toss: Ved Superman toss sættes viklen som en kappe over babys skuldre, du løfter din baby over dit hoved og om på ryggen, mens du holder viklen på plads. Denne måde passer rigtig godt til babyer fra ca. 4 mdr.

Efter min mening så er superman toss den oplagte metode at lægge ud med, hvis du er nybegynder og har en baby på ca. 4-6 mdr. I starten kan det dog være grænseoverskridende på denne måde at svinge sin baby om på ryggen. Men når teknikken er fanget, så er det faktisk super simpelt.

At lave et sæde er både den vigtigste og den sværeste del af i at lære rygbæring. Det er her nærmest alle bliver udfordret og føler, at armene vender forkert eller er for korte. I virkeligheden handler det hele om teknik – og øvelse øvelse øvelse.

Troubleshooting

Når det så er sagt, så kan sædet også drille selv erfarne babybærerer. Og en fræk baby kan få poppet selv det aller bedste sæde.

Så det er vigtigt at have realistiske forventninger her – det kommer til at tage mange forsøg at lave er sæde, og det kommer til at tage endnu flere forsøg at lave et sæde, du er tilfreds med.

I starten vil jeg derfor anbefale at gå videre med resten af bindingen, selv om du ikke 100% tilfreds med sædet. Der skal bare være stof mellem dig og baby, så skal det nok holde, mens du øver resten af bindingen.

Hvad er et godt sæde?

For et godt sæde på ryggen gælder faktisk det samme som et frontbærings sæde (læs mere om ergonomien her). Viklen skal foldes rundt om babys numse, så baby sidder i en lille pose af stof, det er vigtigt at stoffet går fra knæhase til knæhase og helt op i nakken (større børn må dog gerne have armene uden for). Når stoffet sidder korrekt og stramt, så bliver babys hofter og rygsøjle støttet i deres naturlige positioner, og baby kan derfor sidde ubegrænset til i viklen – og må også gerne sove der. Du skal selvfølgelig sørge for, at der er fri luftveje hele tiden.

 

Hvordan laves et sæde?

 1. Toprails er sikret (fx mlm tænderne)
 2. Sørg for baby sidder i frøstilling
 3. Træk ned i viklen mlm babys knæ (stoffet skal være glat over babys ryg)
 4. Få begge albuer fri under stoffet
 5. Hænderne ind mlm dig og baby (ved babys knæhaser)
 6. Hold i bottumrail og fold op mod dine armhuler (et lille hop el. to hjælper)
 7. En hånd under numsen for at holde sædet på plads

Når du har lavet sædet, så er næste skridt at stramme bindingen.

Stram cm for cm

Mange samler blot halerne oppe skuldrene og går videre, dette er ikke optimalt, da det vil give en for løs binding. Hvis du allerede har arbejdet med fastvikle til frontbæring, så ved du også, at nøglen til en god og stram binding handler om at få strammet sin fastvikle cm for cm gennem stoffet. Det samme gælder naturligvis for rygbæring.

Start med bottumrail

Det virker måske helt omvendt, men som jeg allerede har været inde på, at er et godt sæde altafgørende for en succesfuld rygbæring. Og ved at stramme bottumrail først, så er det faktisk med til at forstærke det sæde, som du lige har lavet.

Stram så toprail cm for cm

Når du har strammet din bottumrail, så starter du med toprail på samme side og strammer den cm for cm ned gennem fastviklens stof, indtil du er ved bottumrail, som du allerede har strammet. Herefter starter du ved bottumrail på den anden side, og hopper igen til toprail og strammer cm for cm.

Jeg har lavet en video, hvor jeg viser dette. Læg mærke til, hvad der sker, når bottumrail strammes. 

Når begge haler er strammet, så skal halerne over og lavet et kryds under babys numse. Det gør

I starten kan du godt forvente, at du er nødt til at have baby ned fra ryggen igen, før du er færdig med at binde – det sker nok mange gange. Det kan være baby er for sur, at du bliver træt, taber tråden i din binding eller lignende. Her er det godt at vide, hvordan du får baby sikkert ned fra ryggen igen.

Igen findes der flere forskellige metoder, men den jeg vil gennemgå hedder hip scoot.

Hip scoot

 1. Find tilbage til begge toprails mellem tænderne
 2. Før den ene hale ind under din ene arm (jeg bruger ikke højre og venstre, da det er individuelt)
 3. Tag fat i begge haler med den hånd, hvor halen stadig er over din skulder (så du nærmest danner en ringslyngen med hånden
 4. Løft modsatte arm op og swøm den tilbage og bag babys hoved
 5. Samtidig føres du hånden med begge haler op mod din skulder,
 6. Brug venstre arm til at føre baby det sidste stykke, til baby sidder på din hofte

Så er baby sikkert nede, og det er faktisk ikke særlig svært. Det handler i høj grad om at holde godt og stramt fast med højre hånd i de to haler. For så sidder baby hele sikkert – nærmest som i en ringslyng – du trækker ned fra ryggen under armen.

Tips og tricks

Inden du begynder at sætte sende baby om på ryggen, så kan det være en god ide at øve med en dukke, bamse eller sofapude. Baby kan nemlig nemt opfange, hvis du er nervøs eller usikker, og så vil det ikke blive en god førstegangs oplevelse.

Desuden er det en sikkerhedsforanstaltning.

Mange samler blot halerne oppe skuldrene og går videre, dette er ikke optimalt, da det vil give en for løs binding. Hvis du allerede har arbejdet med fastvikle til frontbæring, så ved du også, at nøglen til en god og stram binding handler om at få strammet sin fastvikle cm for cm gennem stoffet. Det samme gælder naturligvis for rygbæring

Et sikkert sæde i en rucksack carry er låst af det kryds, som de to haler laver under babys numse.

Det vil sige, at det stof, som sædet er lavet af, det går fra knæhase til knæhase vandret mellem bærer og barn. Når halen føres fra bærerens skulder, om på ryggen og over babys ben, så lægges denne hale oven på stoffet fra sædet i knæhasen. Når halen føres under babys numse, så lægges halen ligeledes oven på det stof i sædet, som er mellem bærer og barn. Det samme gælder, når processen gentages med den anden hale.

Din knude skal bindes vandret ud for det kryds, som du har lavet med halerne under numsen på baby. Ofte har man tendens til at binde knuden i hoftehøjde, men det er ikke hensigtsmæssigt, da baby lige så stille vil komme til at sidde lavere og lavere.

Humble-honey-kopi.jpg

Online kursus

Vil du gerne lære endnu mere?

Jeg har lavet et online kursus i “begynder rygbæring”, her underviser jeg dig grundigt og gennemført med tekster og instruktionsvideoer.

På den måde kan du lære de  5 trin og meget mere hjemme fra din egen stue.

Slyngeworkshop

Jeg holder løbende workshops, hvor jeg underviser i begynder rygbæring forskellige steder i København.

På dette hold hjælper jeg dig i gang trin for trin, indtil du er tryg. Jeg har demo-dukker, som vi øver med. Det er små hold med maks. 5-6 deltager.

Vi sætter fokus på teknik og ergonomi, så du er sikker på, at baby sidder godt og sikkert, når du går fra workshoppen.