Det er lidt af en jungle. Lad mig guide dig gennem fastviklens junglestier.

Størrelser og materialer

Fastviklens størrelser

Fastvikler findes i forskellige størrelser, størrelserne er opdelt efter viklens længde i meter. Forskellige størrelser bruges til forskellige bindinger, og ligesom der findes forskellige tøjstørrelser, så er det også forskelligt fra kvinde til kvinde (eller mand), hvilken størrelse vikle, der passer til hvilken binding.

  • Str. 1 = 2,0 – 2,2 meter
  • Str. 2 = 2,5 – 2,7 meter
  • Str. 3 = 3,1 – 3,3 meter
  • Str. 4 = 3,7 – 3,9 meter
  • Str. 5 = 4,2 – 4,3 meter
  • Str. 6 = 4,6 – 4,9 meter
  • Str. 7 = 5,2 – 5,4 meter
  • Str. 8 = 5,5 – 5,8 meter

Valg af størrelse

Skal du have din første fastvikle, så skal du købe din den i din basesize. Basesize er den størrelse fastvikle, som du kan binde bindingen front wrap cross carry (FWCC) med og afslutte med en god dobbeltknude. Udfordringen som nybegynder er nu, at man måske ikke ved, hvad FWCC er for en binding og derfor hvilken længde af fastvikle, der vil passe.

En rigtig sød pige, der hedder Eva fik den gode ide at lave en rundspørge i Facebookgruppen Slyngegalleriet om, hvilken basesize folk har ud fra højde og tøjstørrelse. Det var der rigtig mange søde slyngler, der svarede på. Og jeg har fået lov at bruge resultatskemaet her på siden – til at hjælpe nye med at vælge den rigtige størrelse første gang.

Tanken er, at du finder dig selv på figuren (ud fra højde og tøjstørrelse) og ved hjælp af de figurer, der ligger tættest på dig, vil få en god fornemmelse af, hvilken størrelse du skal vælge.

Din basesize kan du bruge til at binde de fleste frontbæringer samt hoftebæringer, som er det første du vil stifte bekendtskab med, hvis du started med en relativt lille baby.

Rygbæring

Har du lyst til at komme i gang med rygbæring, så kan du sagtens bruge din basesize til at gå i gang med at øve dig. Læs min guide til at komme i gang med rygbæring HER. Men du vil opleve, at når du starter med begynderbindinger Rucksack, så kan det føles som om, at du bøvler lidt rundt med nogle lange haler (= stof du ikke bruger). Så her kan der for nogle opstå et ønske om en ny og kortere fastvikle.

Er du på udkig efter en kortere fastvikle til rygbæring, så er min anbefaling at kigge på en str. 3 eller str. 4. Det kan igen komme lidt an på din og babys størrelse. De fleste kan binde en Rucksack med en str. 3, men har du lyst til at kunne lave flere spændende afslutninger eller andre fler-lags rygbindinger, så kan det være, du skal vælge en str. 4.

Materialer

I slyngemiljøet er det kommet til at lyde som om, at en fastvikle skal være en eller anden lækker blanding før, den er noget værd – denne holdning vil jeg gerne tage afstand fra. Fastvikler i 100% bomuld er både skønne og stærke – og de kan sagtens bruges om sommeren.

Det du – som førstegangs køber – dog skal være opmærksom på er, at du køber dig en fastvikle i vævet stof. Der findes fastvikler på det danske marked i lærred/lagen stof i bomuld, disse er ikke hensigtsmæssige, hvis du ønsker at bære dit barn (læs mere HER).

Fordele og ulemper

Der er lukket for kommentarer.