Anmeldelse af bæresele: ErgoBaby 360

Kort og godt – samlet vurdering

Jeg har valgt at give denne bæreselen ErgoBaby 360, 4 postion, Bundle of joy 4 ud af 5 stjerner fordi:

  • en rigtig god bæresele, den kan indstilles, så barnet sidder i oprejst frøstilling fra nyfødt til omkring halvandet år
  • bæreselen har forskellige justeringsmuligheder og ekstra indsatser, der får den til at følge barnets udvikling
  • det kræver lidt øvelse at lære de forskellige justeringer
  • bæreselen har et klikspænde, der spændes på ryggen, som kan være svært selv at lukke

ErgoBaby er et stort og anerkendt mærke inden for bæreseler, der findes mange forhandlere her i Danmark. Jeg har været i kontakt med AIO Baby, der varetager al salg af ErgoBaby her i Danmark, da jeg – som slyngevejleder – har oplevet rigtig mange i mine slyngeworkshops, som har vanskeligheder ved at få bæreselen fra ErgoBaby til at sidde rigtig godt. Det er jo en skam, når nu det er en rigtig god og populær bæresele.

Derfor har AIO Baby stillet en ErgoBaby 360 bæresele til min rådighed, så jeg kan lave denne anmeldelse og samtidig vise mit bud på, hvordan jeg får baby til at sidde ergonomisk korrekt i bæreselen. Det er i alt blevet til tre demonstrations videoer, da der er forskellige indstillinger alt efter babyens størrelse.

 

img_5101

Hvordan sidder baby rigtig godt i bæreselen?

Uanset hvilken alder og størrelse babyen har, så er der nogle fælles retningslinjer for, hvordan en baby sidder rigtig godt i en bæresele, babyen skal sidde ergonomisk korrekt i bæreselen, og det gør baby, når:

  • toppen af babys hoved er lige under din hage = kyssehøjde
  • knæerne sidder højere end numsen
  • ryggen er let krum
  • støtte af stof fra knæhase til knæhase
  • der er god nakkestøtte
  • baby sidder tæt ind til dig

Ben og numse skal danne et ‘M’, du kan se på illustrationen nedenfor, hvordan frøstillingen ser ud for det nyfødte barn samt hvordan min søns ben og numse sidder inde bag en bæresele, han er omkring 8 mdr. på billedet. Min mindste søn er idag over 2 år, så han er desværre for stor til at teste ErgoBaby bæreselen sammen med mig.

 

IMG_6450.JPG

Den nyfødte baby

Når det nyfødte barn bæres, så handler det i højgrad om at genskabe et miljø, der minder om tiden inde i maven. Med ErgoBaby 360 skabes dette miljø med en babyindsats, det er en specialsyet rede, der passer ned i bæreselen. Den nyfødte baby sættes i oprejst frøstilling i babyindsatsen inde i bæreselen.
I denne video viser jeg, hvordan du kan få din nyfødte baby til at sidde ergonomisk korrekt i bæreselen ErgoBaby 360 med spædbarnsindsatsen. Husk at placere mavebæltet højt, så din nyfødte kommer op i kyssehøjde.

 

Baby på siddepuden (ca. 2-4 mdr.)

Der er et stykke tid, hvor babyen er blevet for stor til babyindsatsen, men stadig er for lille til at sidde direkte i bæreseler. Der er ikke så mange, der kender denne mulighed. Men det er faktisk muligt at få babyen til at sidde ergonomisk korrekt i denne mellemperiode også. Inde i babyindsatsen er placeret en siddepude, som kan tages ud og bruge i denne periode.

I denne video viser jeg, hvordan du kan få din baby til at sidde ergonomisk korrekt i bæreselen ErgoBaby 360 på siddepuden. Husk at tjekke, at din baby sidder i frøstilling med benene uden for bæreselen.

 

Den lidt større baby (ca. 4 mdr. og derover)

Når baby er blevet lidt større, har fået lidt længere ben og er blevet lidt stærkere i nakken, så kan baby sidde direkte i bæreselen. Men hvordan ved du så, hvornår din baby er stor nok? Når det passer med at panelet mellem babys ben går frfa knæhase til knæhase på baby, så er din baby stor nok.

I denne video viser jeg, hvordan du får din baby (ca. 4 mdr. og derover) til sidde ergonomisk korrekt i bæreselen ErgoBaby 360. Husk, at det kun er dig, der kan vurdere, hvornår din baby passer til de forskellige bæremuligheder.

 

Samlet vurdering

Der er ingen tvivl om, at ErgoBaby 360 er en virkelig god bæresele. Den har mange forskellige muligheder for at blive justeret, så den passer til den enkelte bærer og barn. Det er stærke materialer og godt håndværk, som bærer får du hjælp til at bære barnets vægt på grund af, at der også er tænkt over bærerens ergonomi. Når du bærer højt og tæt på dit eget tyngdepunkt (ud for solar plexus), så belaster du din krop minimalt.

Bæreselens udfordring er også de mange justeringsmuligheder, er du nybagt mor og nybegynder inden for babybæring, så er det let at tabe modet, når det driller at få bæreselen justeret og baby samtidig er ked at det. Derfor håber jeg, at mine videoer kan være med til, at det bliver lidt mere overskueligt, nemlig med en opdeling i justeringerne.

I mit arbejde som slyngevejler har mange gange oplevet, at mødre har deres ErgoBaby bæresele med hen til mig, og de er frustrerede over, at de ikke kan få bæreselen til at sidde godt og behageligt, samt at deres baby bliver urolig eller ked at det i bæreselen. I 9 ud af 10 tilfælde så viser det sig, at det er fordi at bæreren sætter mavebæltet for lavt, og derfor ikke får strammet bæreselen nok. På dansk har vi tendens til at kalde det et hoftebælte, samtidig er vi ofte vant til, at vi sætter vores bukser i taljen. Jeg tror derfor, at det kommer naturligt for os at sætte bæreselens mavebælte på hoften.

Bæreselen har et klikspænde, der skal spændes på ryggen, når baby sidder i bæreselen. For rigtig mange så er dette en udfordring, det er svært at nå og det er ikke muligt at se, hvad man laver. Efter min mening handler dette om teknik, og det er faktisk slet ikke så svært, når teknikken først er fundet. Mit råd er derfor at prøve at gøre det nogle gange selv i stedet for at bede en hjælper om at gøre det – for det lærer du det ikke af 🙂

I hele denne anmeldelse har jeg slet ikke nævnt, at bæreselen ErgoBaby 360 kan bruges til at bære babyen med front ud mod verden. Grunden til at jeg ikke har nævnt er, at jeg på ingen måde kan anbefale at bære en baby på den måde. Der er især to grunde til, at jeg ikke anbefaler dette. For det første bliver baby hurtigt overstimuleret og kan ikke skærme sig ved at gemme sit hoved ind til bæreren og for det andet, så kan baby ikke sidde ergonomisk korrekt med ansigtet mod verden (jeg har skrevet mere om dette HER). Jeg vil dog tilføje, at bæreselen ErgoBaby 360 er den bæresele, jeg er stødt på, hvor babys position med front mod verden kommer tættest på en ergonomisk korrekt frøstilling.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.